Her er dine tips og tricks til NemID

 

NemID
Alle personer over 15 år skal have et NemID. NemID er dit digitale fingeraftryk, så du kan underskrive på internettet og bekræfte din identitet.

Du modtager kun post fra det offentlige i den digitale postkasse, samt fra private virksomheder, som du selv har tilmeldt - f.eks. dit fritidsjob.

E-Boks og den digitale postkasse har et samarbejde. Du kan ændre i dine indstillinger, så du modtager det hele begge steder. Så behøver du kun tjekke det ene sted.

Husk at tilføje dit telefonnummer. Så du får en sms, når der er nye beskeder. Så behøver du ikke huske på at tjekke e-Boks eller din digitale postkasse løbende. 

Nøglekort
Nøglekortet indeholder en masse engangskoder, som er en ekstra sikkerhed, når du bruger dit NemID.

For at sikre sig, at det er dig, og ikke en, der har fået fat i dit cpr-nummer og adgangskode, skal du også bekræfte din identitet med en nøgle, der er helt specifik for dig. 

Hav aldrig din adgangskode, cpr-nummer og nøglekort til at ligge samme sted. Adgangskoden skal helst kun være i dit hoved. 

Digital Post
Post i din digitale postkasse er lige så vigtige som fysisk post. Derfor skal du altid tjekke din digitale postkasse. Det er lovpligtigt at reagere på flere af beskederne fra det offentlige. F.eks. en synsindkaldelse eller nogle steder i landet en udeblivelse fra sygehuset. Straffen kan være en bøde. 

Du kan gå på borger.dk og tilmelde dig e-mail- eller sms-service fra det offentlige. Så får du en notifikation, hver gang der er ny post i din digitale postkasse

Husk at opdatere dine oplysninger på borger.dk, hvis du skifter telefonnummer eller e-mailadresse.

 

 

Her finder du gode råd om det offentlige og arbejde

 

NEM-konto
Hvis du har fået fritidsjob og glæder dig til at få din første løn, skal du kontakte din bank og oplyse, hvilken konto, du vil bruge som NEM-konto.

En NEM-konto er en helt almindelig bankkonto, som man bruger i forvejen. De fleste bruger deres lønkonto. Det, du får ind på NEM-kontoen, er f.eks. løn, SU eller overskydende skat.

Frikort
Hvis du har fået arbejde, er det er smart at have et frikort, for frikortet giver dig ret til at tjene dine første lønninger uden at betale skat.

Du skal først betale skat, når den samlede løn overstiger 32.100 kr., hvis du er under 18 eller 42.800 kr., hvis du er over 18 (2015-tal). Du skal selv sørge for at oprette dit frikort på skat.dk med NemID.

Transportfradrag
Hvis du har fundet drømmejobbet, men det ligger 30 km fra, hvor du bor, og så kan du få et fradrag i din skat.

Hvis der er mere end 12 km mellem dit hjem og dit arbejde, dvs. over 24 km. pr. dag, kan du få det, der hedder kørselsfradrag. Det betyder, at Skat trækker lidt penge fra det beløb, du skal betale skat af, så du får flere penge udbetalt.

Du kan se en video på www.skat.dk/unge om, hvordan du fortæller Skat om afstanden til dit arbejde. 

Hvis du har fået et job samtidig med, at du er på SU, skal du være opmærksom på, at hvis du tjener for meget i løbet af året, skal du betale dele af din SU tilbage.

Forskudsopgørelse
Hvis du har fået et arbejde samtidig med, at du er på SU, skal du passe på ikke at få et skattesmæk.

Gå ind på www.skat.dk med NemID og skriv i forskudsopgørelsen, hvad du forventer at tjene i det kommende år.

Man skal både betale skat af SU og løn. Du skal selv oplyse til Skat, hvor meget du cirka forventer at tjene/få af penge i løbet af et år. Når året er gået, gør Skat dine indtægter op og vil opdage, om du da har betalt nok i skat. Hvis ikke, skal du betale det, du mangler, til Skat.

 

 

Når du skal ud at rejse, så check lige her, om du har styr på det hele

 

Det blå sygesikringsbevis
Hvis du skal ud at rejse med dine venner til et EU-land i sommerferien, har du ret til at få behandling, hvis du bliver syg, men kun hvis du har det blå sygesikringskort med.

Forklaring: Du skal benytte det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land. Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til samme behandling, som borgerne i det land, du rejser i. 

Hvordan får jeg fat i det?
Du får et EU-sygesikringskort tilsendt med posten ved at bestille det med NemID på borger.dk.

Du skal bestille det blå EU-sygesikringskort digitalt. Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp i kommunens borgerservice eller på biblioteket. Det tager 2-3 uger fra du har bestilt kortet på borger.dk, til du modtager det.

Hvis du ikke har NemID kan du få det med det samme, hvis du går på borgerservice med et gyldigt pas eller kørekort.

Nyt pas
Når du skal have et pas, skal du møde personligt op i borgerservice. Hvis du tidligere har haft et pas, skal du tage det gamle pas med - også selv om passet er udløbet.

Hvis du ikke har dit gamle pas, skal du medbringe dåbs- eller navneattest, når du skal have nyt pas.

I nogle kommuner kan man bestille tid i borgerservice, når man skal have lavet pas. Så er du fri for at stå i kø. 

626 kr. er prisen for et pas i 2015, når man er over 18 år.

Rejsetip fra din bibliotekar
EReolen er bibliotekernes digitale tilbud fuld af danske e-bøger og netlydbøger, både skønlitteratur og faglitteratur, til børn og voksne.

Du kan vælge at læse bøgerne online (med adgang til internettet) eller offline (uden adgang til internettet). Når udlånsperioden på 30 dage er udløbet, forsvinder bøgerne automatisk fra din smartphone eller tablet. 

De fleste biblioteker tilbyder brug af eReolen med bibliotekslogin. Du kan tjekke på dit eget bibliotek, om de tilbyder brug af eReolen. Det er også på dit eget bibliotek, du kan få oplysning om, hvor mange bøger, du kan låne på eReolen.

EReolen kan benyttes på og Mac og fra smartphones og tablets. Du kan med fordel hente eReolens app til iOS og Android.

Du skal være opmærksom på, at det kun er muligt at downloade titler til offline læsning fra eReolen via eReolens app til smartphone og tablet. Det er således ikke muligt at downloade via hjemmesiden på pc, Mac, smartphone eller tablet.

Download betyder at du "henter" data fra nettet, som gemmes på f.eks. din tablet eller smartphone. Det vil sige, at det vil optage plads på din smartphone eller tablet, når du downloader en titel fra eReolen. 

Rejser du til udlandet med din smartphone, kan det være en rigtig god idé at sikre, at mobilen ikke benytter data, mens du opholder dig i udlandet. Hvis du vil være helt sikker på at undgå en dyr regning, når du kommer hjem, skal du slå data-roaming helt fra på din smartphone. Vær opmærksom på, at når du slår data-roaming fra, kan du hverken sende eller modtage mms-beskeder.

Det er en god idé at låne og hente den/de ønskede titler til offline-læsning hjemmefra. Så er du sikker på at have læsestof klar, og du skal ikke bekymre dig om dit dataforbrug i udlandet, hvis der eksempelvis ikke er trådløst internet (wifi) på feriestedet.

 

 

Gode råd når du skal flytte

 

Flyttemeddelelse
Når du flytter hjemmefra og skal ændre din adresse, skal du sende flyttemeddelelse til folkeregistret via selvbetjeningsløsningen ”Anmeld flytning til folkeregistret” og til Post Danmark via Post Danmarks selvbetjening ”Anmeld flytning til Post Danmark”.

Når du flytter til en anden adresse i Danmark, skal du give Post Danmark besked om din flytning. Det kan du gøre via Post Danmarks ePosthus her: https://www2.postdanmark.dk/ekom/framesetup.ni?menufile=/ekom/menufiles/ekom_open_menu.xml&content=/dms/login.xhtml

Hvis du er over 18 år og flytter hjemmefra, skal du huske at tilmelde dig medielicens. Hvis du er under 18 år, skal du ikke betale medielicens.

Flytte kommune
Når du skal flytte til en anden kommune, skal du huske at vælge den kommune, du flytter til, når du logger ind på borger.dk.

Du kan kun vælge adresser i den kommune, du er logget ind med på borger.dk.

I knappen ved siden af 'Log på'-knappen har du mulighed for at vælge mellem landets kommuner. Her skal du vælge den kommune, du flytter til.

Skift læge
Du bruger den online flytteløsning på borger.dk, når du vil skifte læge.

Det er gratis at skifte læge, hvis det sker i forbindelse med flytning af adresse, eller hvis din læge lukker sin praksis. Du kan frit vælge en læge, der har åbent for tilgang. Hvis afstanden er mere end 15 km fra din bopæl, kan du dog ikke få sygebesøg af lægen.

Det kan være praktisk at vælge en ny læge, når du flytter længere væk.

Boligstøtte
Du kan få boligstøtte til at dække en del af lejeudgiften. Hvis du vil søge om boligstøtte, skal du benytte den online adgang til at søge boligstøtte på borger.dk.

Du skal vedhæfte lejekontrakt, lønsedler og/eller SU-meddelelse digitalt, når du søger om boligstøtte. HUSK at have papirerne klar.

Hvis du har ikke råd til at betale indskud/depositum i din nye lejlighed, kan du undersøge, om du kan få et beboerindskudslån ved kommunen.

Du kan søge om lån til indskud ved kommunen, hvis du flytter i en lejlighed som er ejet af en boligforening. Der kan ydes lån til både lejligheder og enkeltværelser. 

Du kan ikke søge om lån, hvis du flytter i en almen ungdomsbolig uden selvstændigt køkken.

 

 

Biblioteket

 

Du kan bruge biblioteket til meget mere end du tror

Hjælp til kørekort
De fleste biblioteker giver mulighed for at logge på www.turteori.dk med et bibliotekslogin. Der får du gratis adgang til prøver og test i forbindelse med at tage kørekort.

Hop på nettet
Mangler du wi-fi, så gå på biblioteket. Alle biblioteker i Danmark stiller internet gratis til rådighed, og mange biblioteker har også åbent sent om aftenen og i weekender.

Find artikler online
Med dit bibliotekslogin kan du altid finde artikler frem på Infomedia eller Faktalink. Hvis du skal have fat i en artikel, der ikke findes på Infomedia eller FaktaLink, kan du bestille den via dit lokale bibliotek eller bibliotek.dk. Så får du den sendt til dit lokale bibliotek.

Hent dvd’er på biblioteket
På biblioteket kan du hente mange forskellige populære tv-serier. Hvis du ikke kan finde den tv-serie, du gerne vil se, på dit lokale bibliotek, kan du med dit bibliotekslogin finde materialer fra alle landets biblioteker og få dem sendt til dit lokale bibliotek. Du kan også logge på www.filmstriben.dk med dit bibliotekslogin og se en film gratis - uden at skulle rejse dig.

eReolen
På www.eReolen.dk kan du downloade bøger og andet materiale til din smartphone eller tablet. Og du skal ikke huske at aflevere materialet, for det gør eReolen selv efter 30 dage. En del af e-materialerne på bibliotek.dk er tilgængelige uden videre og kræver ikke bestilling eller login. Andre materialer kræver, at dit lokale folkebibliotek har købt adgang til materialet. E-materialer dækker over spil, bøger, noder, artikler, musik mm.