Når du skal ud at rejse, så check lige her, om du har styr på det hele

 

Det blå sygesikringsbevis
Hvis du skal ud at rejse med dine venner til et EU-land i sommerferien, har du ret til at få behandling, hvis du bliver syg, men kun hvis du har det blå sygesikringskort med.

Forklaring: Du skal benytte det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land. Det blå EU-sygesikringskort giver dig ret til samme behandling, som borgerne i det land, du rejser i. 

Hvordan får jeg fat i det?
Du får et EU-sygesikringskort tilsendt med posten ved at bestille det med NemID på borger.dk.

Du skal bestille det blå EU-sygesikringskort digitalt. Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp i kommunens borgerservice eller på biblioteket. Det tager 2-3 uger fra du har bestilt kortet på borger.dk, til du modtager det.

Hvis du ikke har NemID kan du få det med det samme, hvis du går på borgerservice med et gyldigt pas eller kørekort.

Nyt pas
Når du skal have et pas, skal du møde personligt op i borgerservice. Hvis du tidligere har haft et pas, skal du tage det gamle pas med - også selv om passet er udløbet.

Hvis du ikke har dit gamle pas, skal du medbringe dåbs- eller navneattest, når du skal have nyt pas.

I nogle kommuner kan man bestille tid i borgerservice, når man skal have lavet pas. Så er du fri for at stå i kø. 

626 kr. er prisen for et pas i 2015, når man er over 18 år.

Rejsetip fra din bibliotekar
EReolen er bibliotekernes digitale tilbud fuld af danske e-bøger og netlydbøger, både skønlitteratur og faglitteratur, til børn og voksne.

Du kan vælge at læse bøgerne online (med adgang til internettet) eller offline (uden adgang til internettet). Når udlånsperioden på 30 dage er udløbet, forsvinder bøgerne automatisk fra din smartphone eller tablet. 

De fleste biblioteker tilbyder brug af eReolen med bibliotekslogin. Du kan tjekke på dit eget bibliotek, om de tilbyder brug af eReolen. Det er også på dit eget bibliotek, du kan få oplysning om, hvor mange bøger, du kan låne på eReolen.

EReolen kan benyttes på og Mac og fra smartphones og tablets. Du kan med fordel hente eReolens app til iOS og Android.

Du skal være opmærksom på, at det kun er muligt at downloade titler til offline læsning fra eReolen via eReolens app til smartphone og tablet. Det er således ikke muligt at downloade via hjemmesiden på pc, Mac, smartphone eller tablet.

Download betyder at du "henter" data fra nettet, som gemmes på f.eks. din tablet eller smartphone. Det vil sige, at det vil optage plads på din smartphone eller tablet, når du downloader en titel fra eReolen. 

Rejser du til udlandet med din smartphone, kan det være en rigtig god idé at sikre, at mobilen ikke benytter data, mens du opholder dig i udlandet. Hvis du vil være helt sikker på at undgå en dyr regning, når du kommer hjem, skal du slå data-roaming helt fra på din smartphone. Vær opmærksom på, at når du slår data-roaming fra, kan du hverken sende eller modtage mms-beskeder.

Det er en god idé at låne og hente den/de ønskede titler til offline-læsning hjemmefra. Så er du sikker på at have læsestof klar, og du skal ikke bekymre dig om dit dataforbrug i udlandet, hvis der eksempelvis ikke er trådløst internet (wifi) på feriestedet.